Osteopathie

anatomie de basis van osteopathie

Wat is osteopathie

Osteopathie is een behandelwijze gebaseerd op de westerse medische basiswetenschappen anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. Osteopathie gebruikt deze kennis om de onderliggende oorzaak van uw klacht te vinden. Alleen als de klacht aan de basis wordt aangepakt kunt u echt herstellen.

Boek Hier een Afspraak

Bij welke klachten helpt osteopathie

Osteopathie kan elke klacht oplossen die wordt veroorzaakt door bewegingsverlies van lichaamsweefsels. Dit bewegingsverlies stoort de doorbloeding, zenuwwerking of lymfeafvloed van een bepaald gebied. In dat gebied ontstaat daardoor pijn, ontstekingen of verzwakking van weefsels.Wij noemen dat dysfunctioneren. Heel veel verschillende klachten zijn uiteindelijk terug te voeren tot bovenstaande problemen.

Volwassenen:

 • Buikklachten.
 • Hoofdpijn, migraine, nekpijn, rugpijn en pijn in armen en benen.
 • Vermoeidheidsklachten, burnout. 
 • Long- Covid en Pics.
 • Whiplash, sportletsels en klachten t.g.v. fysiek trauma.
 • Emotionele klachten.
Baby's:
 • Hard en vaak huilen.
 • Darmkrampjes en ontlastingsproblemen.
 • Veel en vaak spugen of reflux.
 • Slecht slapen en onrust.
 • Voorkeurshouding, dwanghouding of vervorming van de schedel.
 • Slecht eten, slecht slikken of problemen met mondmotoriek
 • Last van tandjes
 • Ontwikkelingsstoornissen
 • Problemen t.g.v. persisterende primaire reflexen.
Osteopathie bij kinderen van 2-17:
 • Leer-, ontwikkelingsproblemen (zoals dyslexie of dyscalculie. 
 • Gedragsproblemen.
 • Lichamelijke klachten zoals bij volwassenen.


Osteopathie behandelt geen klachten ten gevolge van ernstige ziekten (pathologie), daarvoor moet u naar de arts.

Boek hier uw Afspraak

de brede aanpak van osteopathie

Osteopathie is effectief bij lichamelijke en sommige mentale klachten bij volwassenen en klachten bij baby's. 

Bij iets oudere kinderen helpt osteopathie bij pijnklachten, groei- en ontwikkelingsproblemen en gedragsproblematiek. 

Osteopathie voor veel klachten de oplossing.

Osteopathie in effectief bij verschillende klachten omdat een osteopaat zich niet bezig houdt met het bestrijden van de symptomen maar de daadwerkelijke oorzaak aanpakt. Deze oorzaak bevindt zich vaak ergens anders dan waar u de klacht ervaart. Daarom onderzoekt de osteopaat het hele lichaam.

Doorgaans voelt u al na drie behandelingen een duidelijke verbetering.

Osteopathie zorgt er tevens voor dat het lichaam zijn herstelvermogen terug krijgt. Daardoor wordt u gezonder en blijven de klachten meestal weg. 

Wat een osteopaat doet

Het osteopatisch onderzoek en de behandeling worden met de handen uitgevoerd. Ik voel het bewegingsverlies van het weefsel en maak dit met mijn handen vrij. De technieken zijn veilig en meestal mild. Bij baby's gebruik ik geen manipulaties of dwingende technieken zoals "holding" technieken


Osteopathie is een individu-specifieke geneeskunde. U krijgt dus een behandeling op maat, helemaal toegesneden op uw situatie.

Boek hier uw Afspraak

Osteopathie is een apart vak

Osteopathie kijkt totaal anders naar ziekte en gezondheid dan andere therapieën. Het heeft een heel eigen klinisch redeneren en ook de behandeling is op heel eigen principes gebaseerd.

De opleiding voor osteopaat duurt 5 jaar in deeltijd (met een HBO- gezondheidszorg vooropleiding) en 7 jaar voltijds.

Deze zware opleiding is nodig om alle noodzakelijke kennis op te doen om osteopathie op een verantwoorde en veilige manier toe te passen.

Niet- osteopaten die "ook osteopathie doen" missen deze noodzakelijke kennis en kunde.

Wanneer naar de osteopaat

De meeste mensen die een osteopaat bezoeken hebben vaak al een heel medisch en/of para-medisch traject achter de rug.

Desondanks kan osteopathie deze mensen meestal, in een beperkt aantal behandelingen, van de klachten af helpen.

Als de (huis)arts uw klachten niet of moeilijk medisch kan verklaren en andere therapieën geen resultaat sorteerden, biedt osteopathie misschien een oplossing

Een kort onderzoek schept hier al duidelijkheid in. 

Desgewenst kunt u eerst een kosteloos en vrijblijvend oriënterend consult boeken om te kijken of osteopathie ook u kan helpen.

Wat u mag verwachten

Osteopathie werkt snel, afhankelijk van de algehele gezondheidstoestand.

Osteopathie is echter geen pil die van het ene op het andere moment alle symptomen onderdrukt. Echt herstel kost wat tijd, denk maar aan de snee in uw vinger. Het herstel is daarintegen blijvend en daadwerkelijk gebaseerd het aanpakken van de oorzaak.

Meestal voelt u zich na een osteopathie behandeling gelijk een stuk beter, maar omdat het herstelvermogen van het lichaam wordt vrijgemaakt vindt de genezing vooral na de behandeling plaats. In de periode tussen twee consulten zal het geleidelijk steeds beter gaan. 

Als de klachten weg zijn, kan het lichaam dat zelf zo houden en hoeft u niet meer behandeld te worden. Daarom heeft u met osteopathie over het algemeen een beperkt aantal behandelingen nodig.

Beroepsorganisatie Osteopathie

Osteopathie is in nederlands georganiseerd via twee organisaties. De Nederlandse vereniging voor Osteopathie (NVO) en het Nederlands Register voor Osteopathie. De Nederlandse vereniging voor Osteopathie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het vak en diens sociaal maatschappelijke positie. Het Nederland Register voor Osteopathie houdt zich bezig met de kwaliteitsbewaking via ontwikkeling van eisen, verplicht stellen van nascholing en het regelen van een klachtenprocedure.

An Osteopath must be an man of reason who proves his talk by his work.
A.T. Still, grondlegger van de osteopathie

Hoe een osteopaat werkt

Deze film is gemaakt door het NVO en geeft legt in heldere taal uit wat osteopathie is

Boek gelijk een afspraak

Klik op Halaxy 

Informatie

Al vanaf dat ik als osteopaat in Haarlem begon vind ik het belangrijk dat mensen laagdrempelig kunnen kennismaken met osteopathie. In Haarlem-Noord had ik wekelijks een inloopvragenuur. 

Dat heb ik veranderd sinds ik in Haarlem-West zit (Ramplaan).

Nu heb ik een kostenloos en vrijblijvend oriënterend consult, babycheck of sportcheck.

Meer weten?

Bel Direct

Google Analytics

Google Analytics is een service die op onze website wordt gebruikt en die verkeer bijhoudt, rapporteert en meet hoe gebruikers omgaan met onze website-inhoud om deze te verbeteren en betere diensten te bieden.

Facebook

Op onze website kunt u de inhoud ervan leuk vinden of delen op het sociale netwerk van Facebook. Door het te activeren en te gebruiken, gaat u akkoord met het privacybeleid van Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter

Op onze website worden geïntegreerde tweets en deelservices van Twitter gebruikt. Door deze te accepteren en te gebruiken, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/twitter-cookies