Blog

Blog

Welkom op de blogpagina van Movere praktijk voor Osteopathie, Axel Staps D.O.-mro. Op deze blog zal ik geregeld, ik streef naar eens in de week, artikeltjes plaatsten die hopelijk interessant zijn voor u als (potentiëel nieuwe) patiënt. Soms zullen de artikelen meer inzicht geven over osteopathie en haar mogelijkheden uw klachten te verhelpen, soms zullen maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergoedingen van zorgverzekeraars, of ons streven naar overheidserkenning als onderwerp dienen.
Veel leesplezier!

Axel Staps D.O.-mro


Osteopathie en Migraine


Eén van de veel geziene klachten in de osteopatische praktijk zijn hoofdpijnklachten en migraine. Uiterste vervelende klachten die niet zelden tot langere of kortere uitval leidt uit het arbeidsproces of schoolactiviteiten. Migraine, laat ik het daar even op houden, is een klacht waar in Nederland naar schatting 2 miljoen mensen last van heeft (bron Neurologie Centrum Amsterdam ). 2 miljoen!
Toch gek, dan, dat migraine tevens één van de slechts begrepen aandoeningen is uit het gehele medische spectrum. De oorzaak van migraine is nog altijd niet bekend en het voorhandenzijnde beleid strekt niet verder dan het voorschrijven van zeer zware pijnstillers. Er is wel redelijk geïnventariseerd welke factoren van invloed zijn op migraine en adviezen als beter slapen en minder stress zijn op zich zinnig, maar je voorkomt er geen enkele aanval mee.
Ook valt het op dat migrainepatiënten vaak last hebben van meerdere klachten, maar er wordt geen verband gelegd tussen de migraine en die andere klachten.
En dat is nu precies wat een osteopaat wel doet.
Migraine is een klacht waarbij vaak neurologische-, doorbloedings-, bindweefsel- en hormooncomponenten een rol spelen, en de migraine is dus het best op te lossen door al die componenten te onderzoeken en (daar waar nodig) te behandelen. 
Alle organen en weefsels in het lichaam is met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Alle organen en weefsels hebben een goede doorbloeding nodig en een goede zenuw- eventueel hormonale aansturing. Als er ergens in dit complexe systeem iets mis gaat leidt dat in een kettingreactie aan verstoringen, uiteindelijk tot symptomen (zoals bijvoorbeeld hoofdpijn). Door aan de bron van alle ellende te beginnen, los je de hele kettingreactie op en verdwijnen de klachten. Zonder medicijnen.
Osteopathie is een serieuze behandeloptie voor migrainepatiënten en is, door het gebruik van westerse wetenschap (anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie) een hele natuurlijke aanvulling op het huidige medische spectrum.


Tandjes? check de speen

Elke baby krijgt vroeg of laat tandjes, gelukkig maar. Buiten dat het doorkomen van tandjes een bijzonder vervelend proces is voor de kleine hummel zit er een klein maar reël, weinig gekend gevaar aan.

Als je kindje een rood wangetje krijgt, dat warm aanvoelt, huilerig wordt en soms koorts heeft kan het zijn dat de eerste tandjes doorkomen. Meestal gebeurt dit tussen de 4e en 7e maand. Het bijpassend huilpatroon kan ook anders zijn dan u van uw baby gewend bent. Vaak is er sprake van een constant "drein" huiltje met korte felle uithalen. En dat dan de hele nacht door.

Een ander teken dat het zover is, is de manier waarop uw kindje de speen gebruikt. Zit de speen normaal mooi in het midden, bij doorkomende tandje verschuift hij vaak naar de kant van de doorkomende tandjes. Uw kindje gaat de speen namelijk gebruiken om het tandvlees ter plaatse te masseren.

En hierin schuilt het gevaar. De doorkomende tandjes van uw baby zijn namelijk vlijmscherp en kunnen het siliconen zuigdeel makkelijk beschadigen. Eenmaal beschadigd, kan het siliconen afscheuren en in de keel van uw baby terecht komen. 

Check zowiezo regelmatig de speen, maar bij doorkomende tandjes elke keer voordat u de speen aan uw kindje geeft.

De controle is heel eenvoudig: Pak de speen vast bij de ring en het zuigdeel en trek er stevig aan. Rek de speen zo ver uit dat de aanzet goed zichtbaar is en controleer de hele speen op gaatjes en scheurtjes. Zodra u een gaatje ziet, moet u de speen niet meer geven en weggooien. Let op, dit kan soms betekenen dat uw hummeltje iedere dag een nieuwe speen nodig heeft!

In die gevallen kan het de moeite lonen om een massieve speen te gebruiken. Die zijn robuuster en zijn ook effectiever als tandvleesmasseur.

Axel Staps D.O.-mro

De valkuil van de therapeut

Iemand die osteopathie heeft gestudeerd is een osteopaat, iemand die fysiotherapie heeft gestudeerd een fysiotherapeut, iemand die psychotherapie bedrijft een psychotherapeut, enzovoort. 

Misschien is dit een wat merkwaardige zin omdat het vooral een open deur lijkt. Een duidelijk onderscheidt tussen verschillende beroepen is ook belangrijk, maar een te sterke indentificatie van de prakticus met zijn vak heeft ook een gevaar. Het is geen onbekend fenomeen dat therapeuten protectionistisch zijn tegenover hetgeen zij tot hun expertise rekenen. Dit leidt uiteindelijk tot therapeutische interventies die niet primair ten dienste staan van de patiënt. 

Stelt u zich een automonteur voor.

Uw auto heeft een mankement, en u brengt hem naar de garage. Nu treft u daar een monteur die zichzelf ziet als steeksleutelaar. De kans dat deze man uw auto kan repareren is vrij klein, omdat de kans dat de steeksleutel het enige benodigde stuk gereedschap is vrij klein is.

Nu zou het nog geen groot probleem zijn als er tegelijkertijd een schroevendraaierdraaier en een hameraar rond zouden lopen en deze verschillende disciplines goed zouden samenwerken.

En juist daar gaat het in therapieland vaak mis. De sterke identificatie met het vak leidt tot de misplaatste opvatting dat datgene wat tot dat vak behoord alles is dat er is. Het wij hebben gelijk en zij niet principe, zeg maar.

Ik zie mijzelf in de eerste plaats als feilbaar therapeut. Ik benut de grenzen van mijn kunnen en weten binnen de osteopathie om patiënten zo snel mogelijk hun doel te laten bereiken en ben zeer zelfkritisch op resutaat en de termijn waarin dit behaald wordt. Ik interesseer mij in hoge mate voor andere disciplines omdat wij onvermijdelijk elkaar aan (moeten) vullen. 

De afbakening van een werkgebied vind ik een individueel te bepalen gegeven (wat de één kan, kan een ander soms niet) maar het erkennen van je eigen grenzen, tesamen met respect voor andere disciplines is essentieel om doelmatige zorg te garanderen.

Osteopathie en SOLK

SOLK (soms met puntjes S.O.L.K.) staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap zegt hierover het volgende:


  • Er is sprake van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart.
  • SOLK is een werkhypothese gebaseerd op de (gerechtvaardigde) aanname dat somatische/psychische pathologie reeds afdoende is uitgesloten.
Er is nogal wat ophef vanuit de kant van verschillende patïentengroepen geweest bij de "invoering" van de term en vooral de interpretatie van die term door medici. Als osteopaat snap ik dat ook wel een beetje. 
De term is wat verwarrend omdat er eigenlijk wordt bedoeld "regulier, medisch- of psychopathologisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten". Het woord somatisch wordt hier gelijk gesteld aan medisch-pathologisch, terwijl het letterlijk slechts "lichamelijk" betekend. 

Of iets pathologisch is hangt af van of het door medische diagnostiek (Röntgenfoto's en MRIscans, laboratoriumuitslagen, kijkoperaties e.d.) kan worden aangetoond. Simpel gezegd, als uit alle regulier- medische diagnostiek geen uitslag komt, wordt het als niet somatisch beschouwd. 
Dit is onterecht. In de osteopatische praktijk behandelen wij daaglijks mensen met lichamelijke klachten waarbij medisch de oorzaak onduidelijk is of het beleid niet aanslaat. 

Het is namelijk heel goed mogelijk om ergens last van te hebben dat niet op een scan te zien is. Eén van de mogelijkheden is dan dat er sprake is van wat de osteopathie een dysfunctie noemt.

De osteopathie werkt met het fenomeen dat organen en strukturen hun werk anders uitvoeren als zij o.a. hun beweeglijkheid verliezen. Dit "anders functioneren" of dysfunctioneren is met regulier-medische diagnostiek niet waar te nemen, maar kan grote gevolgen hebben op de gezondheid. Het hoeft zelfs niet zo te zijn dat de belangrijkste dysfunctie ligt in het gebied waar de klachten zich openbaren. Daarom kan voor een regulier medicus, die toch vaak lokaal opzoek gaat naar de oorzaak van de klachten, moeilijk zijn het probleem te achterhalen.

Zo vormt osteopathie een waardevolle aanvulling op wat regulier- medisch mogelijk is bij de aanpak van SOLK. Ook met osteopathie is niet alles te genezen maar kan voor een grote groep patïenten, die nu niet weten waar ze met hun klachten heen moeten, een uitkomst bieden. 

Bron Zelfherstellend effect osteopathie aangetoond

osteopathie, palmitoylethanolamide

Wij osteopaten weten het al 140 jaar. Het is een belangrijk onderdeel van ons concept: de osteopatische behandeling geeft het lichaam de gelegenheid om het zelfherstellend vermogen weer te benutten. Het is een belangrijke zuil uit ons concept. Nu is voor het eerst duidelijk waarom.

Wetenschappers hebben aangetoond dat bij een osteopathische behandeling palmitoylethanolamide vrij komt. Palmitoylethanolamide is een lichaamseigen eiwit dat cellen in het lichaam beschermt en repareert. Het beschermt bovendien tegen infecties en ontstekingen. Palmitoylethanolamide is ook nog eens pijnstillend.

De effecten van osteopathie zijn niet alleen gebaseerd op het vrijmaken van palmitoylethanolamide, maar deze ontdekking draagt wel enorm bij aan de onderbouwing van ons vak en vormt een verklaring voor onder andere het brede indicatiegebied van osteopathie.

[1] Degenhardt BF1, Johnson JC, Gross SR, Hagan C, Lund G, Curry WJ. | Preliminary findings on the use of osteopathic manipulative treatment: outcomes during the formation of the practice-based research network, DO-Touch.NET. | J Am Osteopath Assoc. | 2014 Mar;114(3):154-70. doi: 10.7556/jaoa.2014.033.
[2] Licciardone JC1, Kearns CM, Minotti DE. | Outcomes of osteopathic manual treatment for chronic low back pain according to baseline pain severity: results from the OSTEOPATHIC Trial. | Man Ther. | 2013 Dec;18(6):533-40. doi: 10.1016/j.math.2013.05.006. Epub 2013 Jun 10.
[3] Prinsen JK1, Hensel KL, Snow RJ. | OMT associated with reduced analgesic prescribing and fewer missed work days in patients with low back pain: an observational study. | J Am Osteopath Assoc. | 2014 Feb;114(2):90-8. doi: 10.7556/jaoa.2014.022.
[4] Degenhardt BF1, Darmani NA, Johnson JC, Towns LC, Rhodes DC, Trinh C, McClanahan B, DiMarzo V. | Role of osteopathic manipulative treatment in altering pain biomarkers: a pilot study. | J Am Osteopath Assoc. | 2007 Sep;107(9):387-400.
[5] Darmani NA, Izzo AA, Degenhardt B, Valenti M, Scaglione G, Capasso R, Sorrentini I, Di Marzo V. | Involvement of the cannabimimetic compound, N-palmitoyl-ethanolamine, in inflammatory and neuropathic conditions: review of the available pre-clinical data, and first human studies. | Neuropharmacology. | 2005 Jun;48(8):1154-63.



Osteopathie bij huilbaby's 1

Ik krijg nog wel eens de vraag: wanneer is een baby nu eigenlijk een huilbaby? Officiëel hanteerd de huisarts de zogenaamde "regel van drie", dat wil zeggen langer dan drie uur per dag, op drie of meer dagen van de week gedurende minimaal drie weken (bron: huisarts&wetenschap). Maar kunnen we daar wel wat mee? Wat als een kindje 2,5 uur op een dag huilt? Persoonlijk vind ik een norm als deze lastig werkbaar. De huisarts besteed vooral (terecht) veel andacht aan het geruststellen van de ouders, en benadrukt daarbij dat het niet aan hun ligt. Verder kan hij eventueel aanpassingen voorstellen in de voeding, alhoewel het effect daarvan niet bewezen is. Een huisarts rept over het algemenn met geen woord over osteopathie, en zal zelfs meestal afraden hulp te zoeken. 

Dus daar zit je dan met je huilbaby.

Ik vind het belangrijk om de aard van het huilen mee te nemen in de overweging. Elke baby huilt, maar niet zonder reden. 'Normaal" huilen stopt op het moment als aan de vraag wordt voldaan. Of dat nu eten, een schone luier of een knuffel is, vaak zodra de baby al merkt dat aan de vraag zal worden voldaan, zal het minder hard huilen of stoppen.

Heel hard, ontroostbaar huilen is in mijn ogen nooit normaal! Het lastige is alleen dat er geen regulier medische oorzaak aan ten grondslag ligt, maar een dysfunctie. Een dysfunctie is een "anders" functioneren van weefsel t.g.v. bewegingsverlies. In dit geval van de schedelbotten en vliezen. Dit is niet te zien op foto's of scans en ontrekt zich zo aan het oog van de (huis)arts.

En de test is snel gemaakt. Kom voor een oriënterend consult, dat geeft al veel duidelijkheid. Als je besluit tot behandelen, is je baby gemiddeld na drie behandelingen van de ellende af.

Axel Staps D.O.-mro

tarieven Osteopathie 2016

Zoals hieronder beschreven in de blog "BTW Weg ermee", zijn we weer vrijgesteld van BTW (zoals het hoort). Nu hoorde wij het officieel best laat, eind januari, maar dat het in de lucht zat wisten we al langer. Met een klein risico heb ik in ieder geval besloten om m.i.v. 1 januari 2016 de BTW niet meer door te berekenen. Het tarief is nu weer ongeveer op het niveau van 2008. 

Verder heb ik het tarief voor het standaard consult (3/4 uur) beter in verhouding gebracht met het topconsult en het korte consult. Ik hoop hiermee de toegankelijkheid van osteopathie wat te verbeteren.

Kijk voor de nieuwe tarieven op de pagina Kosten en Vergoeding.

Nieuwe tarieven

BTW weg ermee

Eind januari heeft de belastingdienst het verlossende woord zwart op wit gegeven. Osteopathie is wederom vrijgesteld van BTW. Na drie jaar hard werken is het de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie gelukt om het ministerie van financiën in te laten zien dat de maatregel van 2013, om ons btw te laten afdragen, onterecht was. Hulde aan het NVO.

Het grootste voordeel is dat osteopathie op deze manier weer iets toegankelijker wordt voor mensen met een smallere beurs. En alle erkenning is natuurlijk meegenomen.

Site van het NVO

Tarieven blijven gelijk

Dit jaar heb ik besloten de tarieven gelijk te houden met 2014. Ik indexeer dus niet. Dit heeft hoofdzakelijk met de (hopelijke nadagen van) de crisis te maken, en de BTW plicht sinds 2013 te maken. Op deze manier, te samen met de gedifferentieerde tarieven (Top, standaard en kort), hoop ik dat osteopathie voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk blijft.

Vergoedingen osteopathie 2015

Gelukkig is er weinig veranderd in de vergoedingen van de zorgverzekeringen voor 2015. Bij sommige zorgverzekeraars blijft de vergoeding aan de bescheiden kant, met een laag maximum per consult en een maximum per jaar, maar er zijn ook zorgverzekeraars die osteopathie volledig vergoeden. De pakketkeuze blijft een persoonlijke zaak, maar heden ten dagen loont het om goed te rekenen en de kosten van een aanvullend pakket af te wegen tegen de verwachte kosten.

Axel 

Web zorggids en bedrijvengidsen

Tegenwoordig is het internet de bron van informatie, zo ook over het onderwerp zorg. Een belangrijke plek wordt de online zorggidsen, Ik ga er op deze plek een paar goede verzamelen

www.alternatievegeneeswijzen-info.nl


Nog meer Blogs

Hier nog wat links naar andere blogs


“Gratis artikel plaatsen”


Maak een afspraak

Aanpassen

Google Analytics

Google Analytics is een service die op onze website wordt gebruikt en die verkeer bijhoudt, rapporteert en meet hoe gebruikers omgaan met onze website-inhoud om deze te verbeteren en betere diensten te bieden.

Facebook

Op onze website kunt u de inhoud ervan leuk vinden of delen op het sociale netwerk van Facebook. Door het te activeren en te gebruiken, gaat u akkoord met het privacybeleid van Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter

Op onze website worden geïntegreerde tweets en deelservices van Twitter gebruikt. Door deze te accepteren en te gebruiken, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/twitter-cookies