Osteopathie

de brede aanpak van osteopathie

osteopathie-movere

Osteopathie is effectief bij lichamelijke en sommige mentale klachten bij volwassenen en klachten bij baby's. 

Bij iets oudere kinderen helpt osteopathie bij pijnklachten, groei- en ontwikkelingsproblemen en gedragsproblematiek. 

Osteopathie is effectief bij verschillende klachten omdat een osteopaat zich niet bezig houdt met het bestrijden van de symptomen maar de daadwerkelijke oorzaak aanpakt. Deze oorzaak bevindt zich vaak ergens anders dan waar u de klacht ervaart. Daarom onderzoekt de osteopaat het hele lichaam.

Osteopathie kan elke klacht oplossen die wordt veroorzaakt door bewegingsverlies van organen en (bindweefsel) structuren. Dit bewegingsverlies stoort de doorbloeding, zenuwwerking of lymfeafvloed van een bepaald gebied. In dat gebied ontstaat daardoor pijn, ontstekingen of verzwakking van weefsels.Wij noemen dat dysfunctioneren. Heel veel verschillende klachten zijn uiteindelijk terug te voeren naar bovenstaande problemen.

Osteopathie zorgt ervoor dat het lichaam zijn herstelvermogen terug krijgt. Daardoor wordt u gezonder en blijven de klachten meestal weg. 

Osteopathie behandelt geen klachten ten gevolge van ernstige ziekten (pathologie), daarvoor moet u naar de arts.Osteopathie is een apart vak

Osteopathie kijkt totaal anders naar ziekte en gezondheid dan andere therapievormen. Het heeft een eigen klinisch redenen en de behandeling is ook op een heel eigen principe gebaseerd. De opleiding osteopathie duurt 5 jaar in deeltijd (met een HBO opleiding in de gezondheidszorg als vooropleiding) of 7jaar voltijds. De zware opleiding is nodig om de principes van de osteopathie daadwerkelijk onder de knie te krijgen. 

Niet- osteopaten die "ook osteopathie doen" missen de noodzakelijke kennis en kunde om osteopathie op een verantwoorde wijze toe te passen.

Wat een osteopaat doet

Het osteopatisch onderzoek en de behandeling worden met de handen uitgevoerd. Ik voel het bewegingsverlies van het weefsel en maak dit met mijn handen vrij. De technieken zijn veilig en meestal mild. Bij baby's gebruik ik geen manipulaties of dwingende technieken zoals "holding" technieken

Osteopathie is een individu-specifieke geneeskunde. U krijgt dus een behandeling op maat, helemaal toegesneden op uw situatie.Wanneer naar een osteopaat

De meeste mensen die een osteopaat bezoeken hebben al een heel medisch en paramedisch traject achter de rug, zonder resultaat. Desondanks kan osteopathie deze mensen in een beperkt aantal behandelingen van de klachten af helpen.

Als de (huis)arts uw klachten niet of moeilijk medisch kan verklaren en andere therapieen geen resultaat boden, kan osteopathie de oplossing zijn. Een kort onderzoek door de osteopaat schept hier duidelijkheid in. Eventueel kunt u eerst een gratis en vrijblijvend oriënterend consult boeken om te kijken of osteopathie ook u  kan helpen. Doorgaans voelt u al na drie behandelingen een duidelijke verbetering.Wat u van osteopathie mag verwachten

Osteopathie werkt snel, afhankelijk van de algehele gezondheidstoestand.

Osteopathie is echter geen pil die van het ene op het andere moment alle symptomen onderdrukt. Echt herstel kost wat tijd, denk maar aan de snee in uw vinger. Het herstel is daarintegen blijvend en daadwerkelijk gebaseerd het aanpakken van de oorzaak.

Meestal voelt u zich na een osteopathie behandeling gelijk een stuk beter, maar omdat het herstelvermogen van het lichaam wordt vrijgemaakt vindt de genezing vooral na de behandeling plaats. In de periode tussen twee consulten zal het geleidelijk steeds beter gaan. 

Als de klachten weg zijn, kan het lichaam dat zelf zo houden en hoeft u niet meer behandeld te worden. Daarom heeft u met osteopathie over het algemeen een beperkt aantal behandelingen nodig.Beroepsorganisatie Osteopathie

Osteopathie is in nederlands georganiseerd via twee organisaties. De Nederlandse vereniging voor Osteopathie (NVO) en het Nederlands Register voor Osteopathie. De Nederlandse vereniging voor Osteopathie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het vak en diens sociaal maatschappelijke positie. Het Nederland Register voor Osteopathie houdt zich bezig met de kwaliteitsbewaking via ontwikkeling van eisen, verplicht stellen van nascholing en het regelen van een klachtenprocedure.

Boek gelijk een afspraak

Klik op Halaxy (voorheen Healthkit):

Informatie

Al vanaf dat ik als osteopaat in Haarlem begon vind ik het belangrijk dat mensen laagdrempelig kunnen kennismaken met osteopathie. In Haarlem-Noord had ik wekelijks een inloopvragenuur. 

Dat heb ik veranderd sinds ik in Haarlem-West zit (Ramplaan).

Nu heb ik een kostenloos en vrijblijvend oriënterend consult, babycheck of sportcheck.

Meer weten?

Bel Direct