Osteopathie ondersteunend bij de behandeling van PICS

Wat is PICS

PICS staat voor Post Intensive Care Syndroom en omvat een breed scala aan lichamelijke en mentale klachten die zijn ontstaan na het doormaken van een kritieke ziekte en opname op de intensive care. 

Voorbeelden van klachten zijn ic- verworven spierzwakte maar ook concentratiestoornissen, angststoornissen, depressie en Post Traumatische Stress Stoornissen.

Ook familieleden van een voormalig IC patiënt kunnen last hebben van PICS. Je noemt het dan PICS-family of PICS-F.

De psycholoog

De belangrijkste behandelaar voor PICS (of PICS-F) is de psycholoog. De psycholoog kan u helpen met het verwerken van de traumatische ervaring die de opname op de I.C. vormt en kan u helpen met uw angstgevoelens en helpen u beter te concentreren. 

Osteopathie ondersteunt het herstel

Osteopathie kan het herstel helpen versnellen en helpen om tot een beter eindresultaat te komen door de lichamelijke aspecten die een rol spelen bij PICS te behandelen.

Het vegetatieve zenuwstelsel

Door de I.C. opname is het vegetatieve zenuwstelsel ontregeld. Dit kan een rol spelen bij de doorbloeding van de hersenen, waardoor u zich slecht kunt concentreren en slecht nieuwe dingen kunt opnemen. Door de balans in het vegetatieve zenuwstelsel te herstellen, herstelt de hersenfunctie ook sneller en met een beter eindresultaat. 

Longen, keel en luchtpijp

Op de I.C. bent u geïntubeerd en mechanisch beademd. Hierdoor is er al dan niet ernstige schade ontstaan aan (het bindweefsel van) de keel, luchtpijp en longen. De staat van die organen hebben tot gevolg dat er nog lang na de I.C. opname een zenuwsignaal vanuit die gebieden stoort op de functie van de hersenzenuwen die die gebieden innerveren.

Als, na osteopatische behandeling, die organen weer herstellen, verminderd het storend zenuwsignaal. 

De hersenen zelf

Osteopathie is in staat om, met de technieken aan de schedel, de hersenen weer beter te laten doorbloeden en de imprint van de traumatische ervaring op te laten lossen.

In samenwerking Herstel ondersteunen

Al met al zal met een osteopatische ondersteuning van het herstel de begeleiding en therapie van de psycholoog worden ondersteund, waardoor u sneller uw gewone leven kunt oppakken.

Maak een afspraak

Kik op Halaxy om rechtstreeks in mijn agenda een afspraak te boeken.